Båsum-delegasjonen får innføring i siste nytt fra rørprodusenten Reinert-Ritz på IFAT-messa i München. Foto: Odd Borgestrand

Viktig å delta der nyhetene kommer

Båsum Boring deltar med en delegasjon på tre medarbeidere under årets IFAT i München.
-Vi ønsker å framstå som et innovativt selskap, og da er det viktig at vi deltar på de arenaene hvor nyhetene blir presentert. I så måte er IFAT en svært viktig messe, sier avdelingsleder Dag Espen Båsum.

Båsum har nylig foretatt en stor investering i en ny gjennomboringsrigg for de store dimensjonene og derfor går ikke Båsum-delegasjonen med et «kredittkort på lomma» for å kjøpe mer utstyr. Denne gangen handler det om å skaffe seg en oversikt over hva som er på markedet, slår Dag Espen fast.

Her er det miljøteknologi, vann, avløp og renovasjon som er hovedfokuset blant drøyt 3000 utstillere fra over 50 land.

Tysk kvalitet
Vi møter Båsum-delegasjonen på standen til det tyske familieselskapet Reinert-Ritz, som imponerer med sine ulike rørprodukter i PE. Plastprodusenten fra den tyske byen Nordhorn har et tett samarbeid med Hallingplast, og direktøren Michael Ritz har også deltatt på tidligere Hallingtreff.
Selskapet har blant annet utviklet en spesialkrageflens som er unik. Selskapet er dessuten veldig gode på spesialtilpassede tilkoblinger i PE.
-Her kan vi bestille det vi ønsker, og Reinert-Ritz kan levere produkter som er helsveiset uten noen sveiseoverganger. Det gir bransjen en trygghet. Når vi kan droppe mange overganger øker kvaliteten, mener Båsum.
Mange av kvalitetsproduktene i PE kommer fra Tyskland, og Båsum henter disse produktene gjennom sin distributør Hallingplast.

135.000 besøkende
Messe München kalkulerer med samme besøksantall i år som for to år siden. Det vil si drøyt 135.000 innenfor portene på det 230.000 kvadratmeter store utstillingsområdet. 18 store utstillinghaller ligger på rekke og rad, og den skal ha god kondisjon og mange særinteresser som skal makte å gå gjennom hele messeområdet på de fem dagene messa varer.
En rekke norske delegasjoner har tatt turen til München, og det er det god grunn til når messa også feirer 50 års jubileum.
De norske deltakerne representerer hovedsakelig grossister, kommuner, entreprenører, ulike produsenter og rådgivere.
Arrangørene lover imidlertid mer enn bare store tall. IFAT, som opprinnelig står for Internasjonal Fagmesse for avløp. IFAT har gjennom 50 år utviklet seg fra å være en liten spesialmesse til å bli verdens viktigste fagmesse for denne delen av infrastruktur. Det er ikke mulig å komme utenom begrepet «innovasjon» når IFAT skal beskrives.  Gjennom forelesninger, paneldebatter og utstillinger er det nettopp de innovative løsningene som trekkes fram.  I år er avløpsvann som energikilde et viktig tema.