Dag Espen Båsum ( i midten) fikk gode ord og heder under markeringen av at NoDig-Challenge prosjektet har nådd sine mål.

Moro å være sentral i NoDig Challenge

Oslo VAV sitt prestisjeprosjekt, NoDig Challenge, har oppnådd sine mål. Alle krav som Vann og Avløpsetaten satte er nå oppfylt, og dermed er et spennende og krevende samarbeidsprosjekt mellom dyktige aktører kronet med hell.

Båsum Boring AS har fungert som rådgiver i prosjektet. Når produktet blir tilgjengelig på markedet, sitter Båsum i førersetet.

-Vi ser på det som et konkurransefortrinn å være først i markedet med en slik miljøvennlig og tidsbesparende metode, samtidig som det også skaper et helt nytt marked for utblokking ettersom man nå slipper oppgraving på alle stikkledninger.» sier avdelingsleder Dag Espen Båsum.

Hawle Water Technology har vært i førersetet i dette prosjektet, og er svært fornøyde med å ha oppfylt kravene som Oslo Vann og Avløp (VAV) har stilt i NoDig Challenge.

-Gjennom denne førkommersielle anskaffelsen, har vi nå utviklet en prototype som beviser at det er mulig å bore stikkledning fra kjeller til hovedvannledning – uten å grave, og det er vi svært stolte av, sier administrerende direktør i Hawle Water Technology Norge AS, Klaus Prucker. Det er Hawle som er hovedinvestor for prosjektet og i sin helhet eier løsningen.

Mandag markerte Oslo VAV vinneren av NoDig Challenge i en lukket seremoni for samarbeidspartnerne. I dag ble resultatene offentliggjort under Norsk Vanns årskonferanse i Oslo. -Det er viktig for oss i VAV å fremme og legge til rette for ny teknologi, og vi vil følge utviklingen videre og planlegger allerede konkrete prosjekter i Oslo, sier avdelingsdirektør Sigurd Grande.

Til glede for byens borgere
Med Hawle’s nye NoDig system slipper vi trafikkorker og stengte gater, anleggstransport med høyt CO2-utslipp og næringsliv som taper omsetning. Fordelene er mange. Her spares det både tid, penger og miljø. Det er absolutt en samfunnsøkonomisk lønnsom løsning, sier forretningsutvikler Borghild Teigland Folkedal i Hawle Water Technology. Hun roser Oslo VAV’s innsats i prosjektet.

-Oslo VAV har hele tiden stilt strenge, men reelle krav for hva bransjen krever, og har vært en god sparringspartner i teknologiutviklingen. Vi har også hatt en svært dyktig produktutvikler i Techni og rådgivning fra fremtidige operatører av systemet gjennom Båsum Boring AS. Vi er derfor sikre på at vi er på rett vei til å tilby markedet et produkt som har nærmest ubegrenset markedspotensial, sier hun.

Teknologi fra oljebransjen
Også teknologiutviklingsselskapet Techni er svært fornøyd med prosjektet. Techni har stått for utvikling av selve boresystemet, navigeringssystem og roboter.
-Vi har hentet det beste fra to verdener og utviklet boresystemet fra bunnen av. Å kombinere avanserte retningsstyrebare systemer fra oljebransjen med robuste og kostnadseffektive systemer for VA-industrien er ingen lett oppgave, men vi har fått det til. Mange teknologiske nyvinninger har blitt til underveis i prosjektet. Hovedutfordringen har kanskje vært å oppnå så høy presisjon i et boreprosjekt, når systemet skal være så lite som mulig, sier prosjektleder og deleier i Techni, Harald Borgen.