Anleggsleder Jørgen Halvorsen (t.h) og avdelingsleder Dag Espen Båsum, midt i den 230 meter lange VA-traseen opp til Lia-hytta. –Her er det blitt flottere enn da vi startet opp arbeidet, mener Halvorsen og Båsum.

En suksesshistorie fra marka

11.06.12: Det er sjelden en rådgivende ingeniør og en anleggsentreprenør inngår dugnadsfellesskap med et idrettslag. Men Høybråten og Stovner IL klarte å lokke med seg både Asplan Viak og Båsum Boring inn i et VA-prosjekt av det spesielle slaget.

En offisiell åpningsfest der varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn i all offentlighet setter seg ”på ramma” for å markere at Liastua i Gjelleråsmarka nå er tilknyttet det offentlige vann- og avløpsnettet i Oslo kommune må betegnes som spesiell. Det ingen trodde var mulig på grunn av den strenge Markaloven, viste seg likevel gjennomførbart med NoDig metoden styrt fjellboring.

Suksesshistorie
Dette er en suksesshistorie, og jeg føler meg beæret over å få være med på gjenåpningen av Liastua, sa varaordføreren. Det er ikke ofte man åpner en ”dass” med pump og prakt, men dette syns jeg er stort, sa Rieber-Mohn.

Et par hundre mennesker var tilstede på åpningsfesten fredag ettermiddag. I tillegg til varaordføreren deltok Stovner-barnehagenes Megakor med frisk og morsom barnesang, og de spiste kjempestore boller. Seks ganger verdensmester i frisbee, kjendis fra Mesternes Mester på NRK, og ivrig bruker av Liastua, Sune Wentsel appellerte til aktiv bruk av marka.

For den store dugnadsgjengen på Lia-stua, under kyndig ledelse av Oslo VAV-medarbeider Ronny Steen-Olsen, ble det en historisk dag.  Gjenåpningen av Lia-stua, som har en dugnadshistorie helt tilbake til 1936, vil tilknytningen til offentlig VA-nett bety mye for hele Groruddalen. Nå vil den flotte hytta bli mer attraktiv for skoleklasser, barnehager, lag og foreninger og alle andre som kan tilbys gode sanitærforhold. Liastua og den flotte marka rundt har utviklet seg til å bli en av bydelens viktigste møteplasser.

6000 dugnadstimer
Seniorgutta og frivillige i alpingruppa til idrettslaget har utført 6000 dugnadstimer det siste året. Hele prosjektet er gjennomført med en økonomisk ramme på fire millioner kroner. Dette hadde ikke vært mulig uten omfattende dugnadsbidrag også fra entreprenør Båsum Boring og rådgivende ingeniør Asplan Viak.

Båsum Boring boret en trasè på 230 meter gjennom fjell, med en høydeforskjell på 36 meter. Traseen ga plass til en vannledning på 75 millimeter og en avløpsledning på 125 millimeter.
Vi har forsert 230 meter uten at noen egentlig har merket noe som helst, sier anleggsleder Jørgen Halvorsen.

Fordelen med fjellboring er mange. I dette tilfellet var boring eneste alternativ, og her ble det i realiteten ingen terrenginngrep og traseen er heller ikke synlig.  Underentreprenør Arne Olav Lund tok for seg en flott justering i terrenget med sine gravemaskiner, og i løpet av sommeren blir terrenget rundt Liahytta dermed enda vakrere enn det var opprinnelig, mener avdelingsleder Dag Espen Båsum i Båsum Boring.

Dugnadsånd av beste merke
Dugnadsleder Ronny Steen-Olsen frydet seg stort under åpningsfesten og hans budskap var kort og rett på sak: -Skal noe gjøres i marka, så ring Asplan Viak og Båsum. De leverte varene til avtalt pris, men de tjente neppe ei krone på det, sier Steen-Olsen med et bredt glis. –Det er dugnadsånd av beste merke, legger han til.

Boring eneste alternativ
Oppdragsleder i Asplan Viak AS, Ellen Margrethe Jahren, sammen med sine kolleger Rolf Lunde og Arve Hansen, innrømmer åpent at fakturering ikke har vært hovedfokus i dette prosjektet.
Da vi ble kontaktet av Seniorgutta syns vi dette var et så spennende prosjekt at vi måtte si ja. Her er graving og sprengning utelukket, og Asplan Viaks avdeling i Drammen er glad i NoDig-løsninger. Et VA-prosjekt i regi av et idrettslag går ikke inn under offentlig anskaffelser og vi henvendte oss derfor til et par av boreekspertene i markedet. Båsum Boring leverte det beste og mest solide tilbudet, selv om det opprinnelige pristilbudet var en del høyere enn vi og idrettslaget hadde håpet på, forklarer Ellen Margrethe Jahren.

Etter en runde både internt hos Asplan Viak og hos Båsum gikk både rådgiver og entreprenør for ”et selvkostprosjekt”, fordi vi alle hadde lyst å hjelpe til med å realisere dette prosjektet.
NoDig passer helt glimrende i dette prosjektet, konkluderer både Jahren og Båsum, som ble satt pris på også av både Oslo kommune og Høybråthen og Stovner IL under åpningsfesten.